Sigi en Femke in Suriname!

Verzuipen...

Dag lieve mensen allemaal!

Het regent hier nog altijd met bakken uit de hemel, we zijn vandaag zowat verzopen, met doorzichtige broeken tot gevolg... Wanneer we dit bericht typen is het droog, maar moeten we ook niet meer buiten zijn, das echt pesten... Het weerbericht geeft ons voor de volgende dagen nog steeds 95% vochtigheid... Ondertussen horen we van de mensen hier dat het wel uitzonderlijk is, en dat het nog wel beter moet worden, we hopen dat het niet te lang duurt. Wel grappig om de straten te zien vollopen (de grond kan het niet slikken).

Vanmorgen zijn we op gesprek geweest bij Stichting Gebouwd Erfgoed, waar we voor de rest van deze 5 weken onze werkplek krijgen.Onze gesprekpartners warenFokké (directeur SGES), een aantal studenten van de universiteit vanSuriname (waar we morgen terug mee afspreken op de unif)en Tjander Puran (de architect die ons gaat bijstaan). De laatste leek ons heel sympathiek,en vooral een strijder voor goede ruimtelijke ordening en goede gebouwen, hoewel de regering daar niet altijd in meewerkt. De bespreking was wel interessant, heel wat informatie gekregen over de manier van stadsontwikkeling, goedkeuringen van bouwaanvragen, het naast elkaar werken van verschillende ministeries en het niet beschermd zijn van het beroep van architect. Ook de lege percelen waarop we onze ontwerptalenten (?) gaan botvieren, zijn besproken, ze hebben een aantal voorkeuren gegeven, maar we moeten al de percelen nog eens gaan bekijken (met de fiets) voordat we definitieve keuzes kunnen maken. Het verandaatje achteraan het mooie houten gebouw van SGES leek ons trouwens een hele leuke werkplek.

Na de bespreking zijn we eerst gaan eten bij Zus en Zo. We hebben al besloten dat dat onze vaste vertoefplek wordt, het is er zo gezellig en lekker. We zijn ondertussen ontdekt door een ober (heel vriendelijk, en voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat hij meer van ons wil dan gewoon een fijne babbel), die ons achteraf bediend heeft van stervruchten, recht van de boom. Nadat hij geld verloren was en we hem er attent op gemaakt hebben, trakteerde hij ons ook nog eens op een cappucino en gembersap. En wij pakken dat aan natuurlijk!

Nadien zijn we op zoekgegaan naar fietsen. Zo kunnen we ons iets makkelijker en zelfstandiger vervoeren, in plaats van altijd via taxi's. We wilden ze eerst huren bij Zus en Zo zelf, maar daar waren er geen fietsen meer die we voor 5 wekenkonden huren, we zouden ze moeten inleveren van zondag tot dinsdag omdat er een grote fietstour gepland was waar ze 25 fietsen voor nodig hadden. Dan zijn we op zoek gegaan naar de concurrent Cardy Bikes. We zijn er zowat heel de stad voor door gelopen (ze stuurden ons naar verschillende kanten) en heel nat geworden (onderweg mochten we even schuilen in een reisbureau, omdat het echt begon te stormen, de regen waaide echt alle kanten op), maar na eenuur of 3 hebben we ze dan toch gevonden. Nu hebben we dus een Gazelle en een Batavus waarmee we door het chaotische verkeer proberen te raken. Links rijden is echt niet zo simpel... Bovendien kijken we nog elke keer op als er getoeterd wordt,. Ze hebben hier wel coole verkeerslichten, die latenzien hoeveel seconden het nog rood is, ingenieus systeem! En iedereen begint bij seconde 1 al te rijden :-)

Tijdens onze zoektocht naar fietsen,hebben wetelefoonkaarten van Digicel gevonden (al kopen we er misschien nog één bij van Telesur, omdat die netwerken blijkbaar niet onderling naar elkaar kunnen sms'en en we dus niet iedereen hier zouden kunnen bereiken). Wie onze nummers wil weten, moet maar even een mailtje sturen. We moeten nogwel uittesten of berichtjes naar België aankomen...

Toen we eindelijk terug aan ons appartementje waren (bijna tegen het donker)zijnwe eten gaan halen bij Chris, lekkere afhaalroti's (een soort pannenkoek met kip, aardappel en groentjes)! Nu proberen we onze kleren wat te wassen en te laten drogen, en verdere afspraken te maken voor de volgende dagen.

Toedeloe!

Kleen

Goed zo meisjes, de fiets op vandaag en aan de slag

Kelly

Hoi hoi!

Zo sportief seg :-) Ik hoop wel dat jullie je rubber laarsjes mee hebben want aan de foto's te zien zou je die wel kunnen gebruiken.

Klinkt echt allemaal wel positief en leuk - zeker dat caféke zus en zo leek me wel gezellig (en wat attent van die ober van die verse stervruchten ;-)

en de opdracht krijgt persies ook wat vorm, ik duim voor jullie hoor!!

Groetjes
-xxx-

Frank

Blijkbaar hebben jullie al een deel van het weer naar hier gestuurd. Deze morgen giet het ook hier. Gelukkig geen doorzichtige broeken hier.
Ik denk dat als de zon er nu nog zou doorkomen jullie een fijne tijd tegemoet gaan.
Groetjes, Paps

Kleen

Ik heb juist jullie mailtje ontvangen met jullie uitslagen van het examen. Schitterende hé, proficiat met jullie resultaten. Ook Sofie jullie medestudente en jullie waarneemster hier op belgische bodem heeft prachtige cijfers. Dus doe zo maar voort girls !
grtjes

Lut

Van mij ook een dikke proficiat voor jullie uitslag!
Geniet maar van die warme regen want nu is het hier aan 't stormen,gietende regen met smeltende sneeuw,bitter koud,enz.Helemaal niet aanlokkelijk om snel terug te keren hé!
Jullie zijn aardig op weg om stof voor een boeiend boek bijeen te sprokkelen.
Maak er maar een onvergetelijke reis van!
Tot volgend mailtje, Lut

Eddy enCo

Hallo Femke en Sigi,
Troost jullie hier is het ook aan het gieten en veel wind en kou krijgen wij er gratis bij, maar zoals het spreekwoord zegt "na regen komt zonneschijn" hoop ik voor jullie dat het daar beter wordt.
De foto's zijn prachtig al bij al is het ginder zo te zien nogal proper en mooi,stap snel jullie fiets op en verken het mooie landschap maar wees voorzichtig .
Ik ben blij voor jullie dat in het restaurant "zus en zo " het eten meevalt dat is ook belangrijk en geluk hebben jullie vers van de bomen kunnen eten prachtig en zal wel lekker zijn
Zo wij gaan nu sluiten en jullie horen nog van ons uit het koude en ja wat nog allemaal in dit klein landje belgie
Groetjes
Eddy en Co

Lob

Hoi Zus,

Proficiat x Hoor net van mama dat je echt een fantastische uitlsag hebt! Ook aan Sigi dikke proficiat!

Zoen
Lob

Chris Miseur

Hey Sigi en Femke, het is daar echt een natte bedoening aan water op de straten te zien en ik hoop met jullie mee dat het rap terug zonnig wordt als jullie er telkens met de fiets doormoeten.
Groetjes, t. Chris

Hanne

Oei oei, nog steeds regen... ma wel lekker warm zeker? ook al is de lucht grijs, tziet er daar wel mooi uit! en leuke straatnamen!
ik krijg ook al reiskriebels ze... ik ben vandaag naar een erasmus-infosessie gegaan, in een mailtje stuur ik meer nieuws!
geniet nog van die heerlijk uitziende vruchten en het fietsen door de plassen!